Curatela i divorci

La persona amb discapacitat pot sol·licitar el divorci si la intervenció del curador s'ha previst exclusivament per a altres tipus d'actes

Curatela i divorci

Quan la resolució judicial que adopta mesures de suport a una persona amb discapacitat només requereix la intervenció del curador per “actes jurídics, econòmics i mercantils complexos” i per supervisar “el seu tractament mèdic i tot allò relacionat amb la seva salut”, queda exclusivament a la voluntat d'aquesta persona sol·licitar el divorci. Una qüestió diferent és que pugui haver-hi proves suficients per qüestionar la capacitat d'aquesta persona per entendre l'acte que realitza i el seu significat.

En aquests termes, el Tribunal Suprem (TS) s'ha pronunciat recentment desestimant el recurs interposat per una dona contra la sentència que va dissoldre el seu matrimoni per divorci, que havia estat instada pel marit sobre el qual s'havien establert judicialment mesures de suport a l'exercici de la seva capacitat.

La filla comuna d'ambdós cònjuges havia estat nomenada curadora del pare, establint només la seva intervenció en cas que aquest tingués intenció de realitzar actes del tipus indicat. Tot i que la dona va trencar la convivència amb el seu marit fa uns anys, s'oposa al divorci argumentant que el seu marit manca de legitimitat per interposar la demanda de divorci per compte propi a causa de les limitacions establertes en l'exercici de la seva capacitat. 

Els tribunals han sostingut que el marit només requereix el consentiment de la seva filla i curadora per als actes anteriors, que no inclouen la sol·licitud del seu propi divorci. Així i tot, vistes les circumstàncies i les al·legacions de la dona, es van adoptar mitjans proporcionats per corroborar que la demandant persistia en la voluntat de divorci, essent també rellevant el context familiar en el moment de sol·licitar el divorci, ja que el matrimoni ja feia anys que vivia separat.

La filla i ambdós cònjuges, junt amb els seus advocats, van ser citats a comparèixer. En ella es preguntava al marit si sabia que s'havia qüestionat si la seva voluntat de divorci persistia, i li concedia uns dies per si volia expressar-se al respecte.

Tot i que es podria haver fet una entrevista directament amb el marit, a la vista dels indicis que concorrien i de l'actuació duta a terme pels tribunals, el TS no aprecia la vulneració denunciada, desestima el recurs de la dona i confirma el divorci.

Si us trobeu en una situació similar a la descrita, els nostres professionals poden prestar-vos l'oportuna assistència i emprendre les actuacions que puguin resultar pertinents.